Protopopiatul Agnita a organizat cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, concertul de colinde ,,Noi umblăm şi colindăm”, care a fost susţinut de peste 140 de copii din diverse parohii ale Protopopiatului în clădirea şcolii vechi din parohia Coveş.
Atmosfera sărbătorilor de iarnă date de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost adusă într-un mod surprinzător de îmbucurător în sufletele enoriaşilor de pe Valea Hârtibaciului, care au fost prezenţi duminică, 17 decembrie, ora 15:00, în clădirea şcolii vechi din Parohia Coveş la concertul de colinde. Un număr de peste 140 de copii constituiţi în grupuri vocale care au venit de la şcoli sau parohii din Protopopiatul Agnita au interpretat colinde cunoscute sau specifice zonei din care provin, în cadrul manifestării cultural-religioase „Noi umblăm şi colindăm”, aflată anul acesta la prima ediţie.
Deschiderea concertului de colinde a fost făcută de părintele protopop Andrei Iancu, gazda evenimentului, care le-a urat bun venit celor prezenţi, iar prezentarea concertului a fost realizată de fiica satului, Sonia Ţerbea, elevă în clasa a X- a la Colegiul Tehnic ,,August Treboniu Laurian” din Agnita.
Grupurile participante la concert şi coordonatorii acestora
Evenimentul a reunit grupuri de colindători din diferite parohii ale Protopopiatului Agnita, fiecare dintre acestea pregătind cel puţin 4 colinde, unele dintre ele fiind acompaniate de diverse instrumente muzicale.
Pe scena ,,sălii mari” a şcolii vechi- clădire care se află în stadiu de renovare, au urcat următoarele cete de colindători, din cadrul următoarelor parohii: Bârghiş, Coveş, Ighişul Vechi, Marpod, Nocrich şi Mihăileni. Copiii au fost coordonaţi de următorii preoţi, cadre didactice şi cântăreţi bisericeşti: pr. Adrian Toacşe de la parohia Mihăileni, care a şi susţinut la final un frumos recital de colinde la chitară, pr. Marian Păvălaşcu de la parohia Marpod, pr. Daniel Crişcă de la parohia Ighişul Vechi, pr. Mihail Avram de la parohia Nocrich, dna director Alexandra Gligan şi dl director Remus Gligan, dna preot. Andra Iancu, dna preot. Adriana Avram, dna prof. Doina Părău, dna prof. Maria Nanulescu, dna prof. Daniela Sâmpălean, dna prof. Marinela Cernea, dna prof. Monica Răduţ, dna prof. Adriana Stanciu şi dl Mihai Bîntea- cântăreţ bisericesc la parohia Mihăileni.
Organizatorii
„Concertul a fost unul de excepție şi de mare frumuseţe interpretativă. Copiii artiști au devenit în cel mai frumos mod posibil adevăraţi mărturisitori ai Naşterii Domnului. Colindele scot în evidenţă dragostea pe care Dumnezeu o are pentru lume, încât L-a trimis pe Unicul Său Fiu pe pământ pentru a-i mântui pe oameni. Am rămas impresionaţi foarte plăcut de faptul că, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale românești, micii sau tinerii interpreți i-au încântat pe toți cei prezenți și i-au îndemnat să-și deschidă inimile cu bucurie pentru a-L primi pe Pruncul Sfânt, Cel născut în ieslea din Betleem. Credem că nimic nu poate fi mai măreţ, mai frumos, mai înduioşător decât colindele cântate prin glasurile inocente ale copiiilor, care au ştiut să se bucure şi să-i încânte pe cei prezenţi, punând suflet în interpretarea colindelor. Le mulţumim lor, părinţilor lor, preoţilor şi profesorilor sau cântăreţilor coordonatori. A fost o după-amiază minunată, care ne-a amintit nouă, celor mari, că bucuria nu se poate trăi decât în postura de copii ai lui Dumnezeu. Cei mici, care au fost pregătiţi într-un mod extraordinar de coordonatorii lor au dat dovadă de multă trăire şi sensibilitate şi ne-au detereminat pe noi- cei din sală, să conştientizăm că Biserica este bogată prin sufletele lor şi că ei, copiii, trebuie să fie prioritatea numărul unu a noastră, a celor mari: a preoţilor, a enoriaşilor parohiei, deoarece sunt biserica de azi şi de mâine. Le suntem recunoscători, de asemenea, tuturor celor care au dat o mână de ajutor în amenajarea şcolii vechi pentru acest eveniment, tuturor celor prezenţi, parohiilor Agnita III şi Coveş, care au făcut posibile darurile care au mers la final către fiecare copil în parte. Le mulţumim, totodată, gospodinelor care au pregătit micile gustări pentru toţi participanţii la eveniment. Ne exprimăm recunoştinţa şi faţă de cei care au venit la concert, au fost deschişi şi au acceptat faptul că nu contează cât de frumos este spaţiul , cât contează dragostea pe care o mărturiseşti lui Dumnezeu prin colinde.”
Au transmis organizatorii concertului.
Diplome de participare şi dulciuri oferite copiilor şi coordonatorilor
În semn de apreciere, toate grupurile de colindători şi coordonatorii acestora au primit diplome de participare. Tuturor copiilor li s-au oferit din partea organizatorilor pungi cu dulciuri, ca daruri pentru frumosul lor curaj de a-L mărturi pe Hristos prin colinde şi au fost invitaţi alături de părinţii sau coordonatorii lor să servească un pahar de ceai şi o gogoaşă în camera alăturată sălii în care a avut loc concertul de colinde.
Autor,
pr. prot. Andrei Iancu
Foto credit: Protopopiatul Agnita