Noaptea cercetătorilor la biserica ,,Sf. Nicolae” şi la colecţia muzeală din parohia Agnita II

Noaptea cercetatorilor Agnita

Follow by Email
Facebook0
WhatsApp


Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment inițiat în anul 2005 și care s-a bucurat de un succes extraordinar s-a desfășurat anul acesta pe data de 29 septembrie ac, în 300 de orașe europene. 

În Agnita, evenimentul a avut loc la biserica ,,Sf Nicolae” şi la colecţia muzeală din cadrul parohiei Agnita II.

Turul a început la ora 11:00, cu elevii de clasa a IX- a de la Liceul “August Treboniu Laurian” în tinda bisericii, dar și în Prima Școală Românească din Agnita- cea care adăposteşte cele mai valoroase comori ale vieţii bisericeşti din Agnita şi împrejurimi. Elevii, însoţiţi de dna prof. Luminiţa Feldara, director adjunct la Colegiul amintit mai sus au luat contact cu istoria şi obiectele din colecţia muzeală, prin intermediul explicaţiilor şi descrierilor oferite de parohul bisericii, pr. Florin Ţânţ.

Biserica “Sfântul Nicolae”

Biserica “Sfântul Nicolae” a fost până în 1936 singurul lăcaş de cult al românilor din Agnita, iar în perioada 1936-1948 s-a construit actuala catedrală din oraş. Odată cu finalizarea lucrărilor de construcţie, slujbele religioase au început să fie oficiate doar în catedrală, astfel încât biserica veche a rămas în paragină. În 1971 s-a înfiinţat şi cea de-a doua parohie din Agnita, paroh venind părintele Simion Săsăujan. Noul paroh a demarat lucrările de renovare şi de pictură la vechea biserică. În 1982 s-au finalizat lucrările de pictură, realizate de pictorul Vasile Blendea şi doi ucenici. Pe lângă aceste lucrări, a fost achiziţionat şi mobilier nou, realizat la atelierele Patriarhiei Române, iar biserica a fost resfinţită… (fragment preluat din ziarul Lumina. Articolul poate fi consultat în întregime aici).

Colecţia de obiecte bisericeşti

Casa parohială adăposteşte cele mai valoroase comori ale vieţii bisericeşti din Agnita şi împrejurimi. Colecţia de obiecte bisericeşti a Protopopiatului Agnita, un adevărat muzeu religios, a fost întemeiată de părintele Simion Săsăujan. În casa parohială a funcţionat mult timp prima şcoală româneasă din Agnita…Aici sunt adunate icoane, obiecte şi carte veche bisericească de pe raza Protopopiatului Agnita. La ora actuală sunt peste 444 de obiecte de inventar. Există un antimis din Parohia Săsăuş, datat la 1762 sau 1768, semnat de episcopul Dionisie Novacovici, Noul Testament de la Bălgrad din 1648. Acestea sunt cele mai vechi obiecte ale colecţiei. Sunt icoane din zona Mănăstirii Nicula şi din Mărginimea Sibiului, în special din Sălişte. De asemenea colecţia găzduieşte şi două exemplare din Noul Testament de la Bălgrad, descoperite în podul bisericii din Mihăileni. Colecţia nu este acreditată ca un muzeu, dar se află pe lista oficială a colecţiilor muzeale. De-a lungul timpului au venit multe personalităţi aici, din ţară şi din străinătate… (fragment preluat din ziarul Lumina. Articolul poate fi consultat în întregime aici).

De asemenea, conform celor menţionate de părintele Florin Ţânţ, printre lucrurile vechi se numără Cazania lui Varlaam din anul 1643, un chiriacodromion din anul 1698 şi o icoană pictată pe lemn care datează din anul 1710.

Părerea vizitatorilor

Anul acesta, la cea de-a 10-a ediție, am căutat să descoperim și cele spirituale. Parohia Agnita II a primit cu drag și bucurie elevii clasei a IX-a A, de la Liceul “August Treboniu Laurian” în tinda bisericii, dar și în Prima Școală Românească din Agnita. Aici, într-un mic muzeu, părintele paroh Florin Țânț, cu binecuvântarea IPS Laurențiu și cu sprijinul părintelui protopop Andrei Iancu, se străduiește să pună în valoare moștenirea culturală și religioasă păstrată peste timp. Mulțumim!

Dna prof Luminiţa Feldara

Ediţia 2023 a evenimentului ,,Noaptea cercetătorilor

Ediția 2023 este organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre,  Biblioteca Județeană ASTRA, Consiliul Județean Sibiu, Complexul Național Muzeal ASTRA, Ministerul Educației Naționale. Noaptea Cercetătorilor va fi sărbătorită și în județ prin evenimente culturale, de către primăriile din Dumbrăveni, Hoghilag, Păuca, și Săliște, parohiile ortodoxe Hamba și Agnita II. Companii din mediul industrial vor fi prezente cu standuri de prezentare a rezultatelor cercetării, iar din mediul preuniversitar vor fi găzduite proiecte derulate de liceele sibiene în parteneriat cu institute de cercetare din spațiul european.

„Programul (din acest an) include teme și abordări creative, pentru publicul tânăr și foarte tânăr, așa încât sper ca părinții și profesorii să îi ghideze în ziua de 29 septembrie pe copii spre spațiile unde se desfășoară evenimentul nostru”, a declarat conf.univ.dr. Ionela Vlase, șef- serviciu Cercetare, Dezvoltare, Inovare în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Avem bucuria de a-i iniția pe cei mari și pe cei mici în tainele atelierelor de pictură și muzică, ”lumea celor care nu cuvântă” cu misterele ei va fi explicată detaliat. Nu vor lipsi din program conferințele pe teme culturale și științifice, atelierele de traduceri, spectacole de teatru. În fiecare spațiu pus la dispoziția publicului un domeniu științific își va dezvălui tainele, fie că este vorba despre lumea dreptului, a științelor economice, teologiei, artei culinare inovative sau a roboților industriali. Sunt programate expoziții de documente de patrimoniu, expoziții de carte, prezentări ale proiectelor derulate prin Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în calitate de partener sau în nume propriu” – au transmis reprezentanţii ULBS.

În prezent, cu eforturile preotului paroh, a enoriaşilor şi a persoanelor binevoitoare, obiectele din colecţia muzeală a parohiei Agnita II se află într-un amplu proces de restaurare.

Loading

Please follow and like us:

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele Postări