Noaptea Muzeelor la Sate în Protopopiatul Agnita, pe Valea Hârtibaciului

Noaptea Muzeelor Satului Valea Hârtibaciului

Follow by Email
Facebook0
WhatsApp


Prima ediţie a ,,Nopţii Muzeelor la Sate”, a avut loc pe data  2 septembrie 2023 şi în Protopopiatul Agnita, judeţul Sibiu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Evenimentul s-a intitulat ,,De la Retiş la Sibiu, toţi hârtibăcenii vin  la noaptea muzeelor la sate”.

Nocturna Muzeală Rurală s-a aflat sub patronajul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, a fost propus de comunitatea patrimonială din Podişul Hârtibaciului şi a fost susţinut de Primăria Agnita prin Casa de Cultură ,,Ilarion Cocişiu”, Asociaţia ,,Valea Hârtibaciului”, Primăria Bârghiş, Consiliul Judeţean Sibiu, CJCPCT ,,Cindrelul Junii Sibiului”, Î.I. Marcel Brâncoveanu Părău, Protopopiatul Agnita, Muzeul de istorie a Văii Hârtibaciului, Restaurant ,,La Prut”, Grădina cu de toate. Coordonatoarea proiectului la nivel de zonă a fost dna Daria Pârvu.

Programul evenimentului dinainte de deschiderea oficială

Înainte de  deschiderea oficială, programul a debutat la Fetea, la ora 11:00, cu lansarea de carte: ,,Documentele reeducării”, vol. III- autori Mircea Stănescu si Vlad Mitric-Ciupe. Au urmat vizitele la obiectivele de pe sate din Protopopiatul Agnita: Retis – Expoziţia Ţărănească “Sf. Ierarh Andrei Şaguna” de pe lângă biserica cu hramul Sf. Nicolae; Stejerişu – Turnul Slăninii; Coveş: 90 de ani de la înfiinţarea ,,Frăţiei Ortodoxe Române“ de pe Valea Hârtibaciului, proiecţie video ,,Datini din Coveş“ – Cântec şi Poveste pe Valea Hârtibaciului; Apoş: Colecţia etnografică privată Emil Lascu, nr. 126; OU: ,,Fierăria Albastră“; Ţiglăria tradiţională din Apoş; Zlagna – cu de toate şi bucate; Povestiri din ,,Lada mesei“ în Ghijasa de Sus; despre olăritul pe Valea Hârtibaciului şi breasla olarilor cu Ceramica de Nocrich; Ora de Patrimoniu la Alţîna cu Frau Rosie; la bisericuţa călătoare de lemn din Ilimbav şi pe Calea Sighiului şi pe urmele pictorilor zugravi Fraţii Grecu în Fofeldea; la Moara Veche în Hosman; pe drumul istoriei, la Caşolţ; la expoziţia Conexiuni şi biserica evanghelică din Şomartin, la Noiştat-expoziţie de icoane pictate pe sticlă..

Parohia Ighişul Vechi, capitala simbolică de anul acesta a ,,Nopţii Muzeelor la Sate”,  pe Valea Hârtibaciului

Deschiderea oficială a evenimentului de anul acesta a avut loc în parohia Ighişul Vechi, capitala simbolică a zonei hârtibăcene,  ,,În satu’ cu ceru’ senin“, începând cu ora 17:00.

Deschiderea ,,Nopţii Muzeelor la Sate” de la căminul cultural din Ighişul Vechi a fost precedată de o paradă a portului popular şi  de hora ighişenilor. În debutul programului de la casa de cultură au urat bun venit celor prezenţi şi au spus câteva cuvinte despre însemnătatea acţiunii părintele protopop Andrei Iancu, părintele paroh Daniel Crişcă şi dna Daria Pârvu- unul dintre membrii echipei de implementare a proiectului ,,Noaptea muzeelor la sate”.  Daria P. s-a năcut pe meleagurile hârtibăcene şi astăzi este un ambasador de mare cinste al locurilor şi tezaurului spiritual şi cultural de pe Văii Hârtibaciului, la nivel national şi internaţional.

Pe scena căminului cultural de la Ighiş au urcat mai multe ansambluri de dansuri populare din Protopopiatul Agnita, solişti vocali, veteranii ,,Junii Sibiului” şi invitaţii Camelia Cosma Stoiţă, Traian Stoiţă, Marcel Părău şi formaţia de chitară de la Casa de Cultură ,,Ilarion Cocişiu” din Agnita, coordonată de Marius Ghizăşan, corul de copii condus de pr. Avram Mihail de la Nocrich. După ora 21:00, participanţii la eveniment au asistat la prezentarea de carte ,,Kir Ion” (autor- Cornelia Şchiau), au vizionat o piesă de teatru şi s-au bucurat de un concert simfonic. Evenimentul s-a încheiat cu focul de tabără.

,,Veşnicia s-a născut la sat”

,,Alături de Biserică, ,,Noaptea muzeelor la sate”,  poate fi unul dintre punctele forte care poate redresa situaţia satului românesc. ,,Veşnicia s-a născut la sat”, spunea poetul Lucian Blaga. Acest lucru nu avea cum să fie altfel, dat fiind faptul că, odinioară, poporul român era constituit în proporţie foarte mare din ţărani, ,,Noaptea muzeelor la sate” sub tutela şi sprijinul Bisericii (pentru că ceea ce este numit astăzi cultură s-a născut în pridvorul Bisericii şi s-a hrănit de pe masa Sfântului Altar), posedă înalta demnitate de a aduce aminte pentru a lua aminte şi a activa sângele neamului românesc în poporul de astăzi”. Au spus o parte din reprezentanţii evenimentului.

Evenimentul unic în ţară a fost organizat în 37 de judeţe, scoţând în evidenţă peste 100 de obiective. Acesta s-a adresat sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc, conform organizatorilor.

Pentru anul viitor- anul 2024, capitala Văii Hârtibaciului în cadrul ,,Nopţii Muzeelor la Sate”, va fi parohia Fofeldea.

Autor,

Protopopiatul Agnita

Foto credit: Podișul Hârtibaciului.Oameni- Locuri- Fapte

Loading

Please follow and like us:

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele Postări