Apel pentru salvarea bisericii din Ţichindeal, judeţul Sibiu

Campanie pentru salvarea bisericii din Tichindeal

Follow by Email
Facebook0
WhatsApp


Biserica Sf. Parascheva din Ţichindeal, Protopopiatul Agnita

“Împreună pentru salvarea bisericii-monument istoric”

Avem nevoie de dvs!

Despre localitatea Ţichindeal

Denumirea localității Țichindeal, provine din prima atestare documentară din 1350, când apare sub denumirea de Sechendeal, adică Vale Siculorum sau Valea secuilor. Mai târziu, apărând și sașii pe aceste locuri i-au dat denumirea de Ziegenthal, adică Valea caprelor.

Ştiaţi că?

La Țichindeal, s-a deschis prima școală românească de pe Valea Hârtibaciului.

Cel mai important fiu al satului- omul de cultură, marele scriitor și reprezentant al iluminismului ardelean, Dimitrie Țichindeal un strănepot al lui Absid Dragoman a fost descris frumos în versuri de către Eminescu. Acesta a fost un scriitor și un traducător de valoare, într-o limbă curat românească. Ion Eliade Rădulescu îl număra printre luceferii Transilvaniei, alături de Gheorghe Lazăr, Petru Maior și Gheorghe Șincai.

De asemenea, satul Țichindeal a dat poporului român o seamă de bărbați vrednici de remarcat în viața publică, respectiv pe generalul Ion Hidu-Cluj și colonelul Ioan Hidu-Lugoj, care au semnat la Alba Iulia actul Unirii, din partea satului Țichindeal.

Teodor Aaron (sau Aron), tot din Ţichindeal (n. 6 februarie 1803Țichindeal, jud. Sibiu – d. 25 martie 1859Lugojjudețul Timiș) a fost un cleric, pedagog și cărturar român, profesor și director al gimnaziului din Beiuș și rector al seminarului român leopoldin din Oradea. După studii de filozofie și teologie, începând din 1828 a deținut importante funcții în ierarhia bisericească și în cea administrativ-educativă. A trecut și printr-o experiență diplomatică, ca translator și jurnalist la Gazeta de Transilvania. Ca discipol al lui Petru Maior și latinist înfocat, a susținut ideea continuității românilor în Dacia Traiana.

DESPRE BISERICĂ

Din documentele și inscripțiile ce s-au păstrat, se afirmă că biserica a fost zidită în 1791, în mijlocul satului, lângă școală și cămin, cu cheltuiala credincioșilor. Cei mai renumiți fiind: Savu Banea, Petru Morar, Toma Petru, Ioan Banea, Toma Dragoman și Judele Simion Cloțan.

Arhitectura:

Biserica a fost construită din cărămidă în anul 1791, în formă de corabie: altar, naos, pronaos și pridvor. Toate trei au semicalote. Pridvorul zidit cu stâlpi groși, susține turnul bisericii. Biserica are o lungime de 21,85 meri și o lățime de 574 metri și o suprafață de 125 metri pătrați.

Pictura:

La intrarea în biserică, pe partea dreaptă se află o pisanie, o inscripție, cu anii când s-a executat pictura bisericii 1815-1818.

Biserica este declarată monument istoric și este pictată în frescă de către pictorii Ioan Grecu din Săsăuș și fratele său Alexandru.

Pictura bisericii este cea originală și se crede că s-a executat cu întreruperi timp de 13 ani. Sunt reprezentate diverse scene din istoria biblică, din viața Mântuitorului și din viețile sfinților. Una dintre scenele cu un conținut semnificativ din punct de vedere social-național al poporului român este „Încoronarea cu cununa de spini”, prin care se face aluzie la Gheorghe Doja. Îl reprezintă pe Iisus în mantie roșie, împărătească, stând jos și cu mâinile legate. În stânga tabloului un grup de demnitari cu figuri răutăcioase îmbrăcați ca nobili ai regatului maghiar. În cadrul tabloului se desprinde mișcarea celor doi soldați îmbrăcați în uniforme de husari care dau un aspect dramatic scenei. Figura celui chinuit are o expresie de resemnare, în timp ce soldatul ține cu cleștele coroana de fier înroșită în foc și o fixează pe capul martirului.

LUCRĂRI REALIZATE

 • EXTRAS CF;
 • EXTRAS ORTO-FOTO-PLAN;
 • CERTIFICAT DE URBANISM;

MAI AVEM NEVOIE DE SUPORT FINANCIAR PENTRU URMĂTOARELE LUCRĂRI (CHELTUIELI ÎN VALOARE DE 60 000 LEI):

 • Documentații topometrice pentru obținerea unui plan cadastral actualizat în coordonate stereo 70, prin cooptarea unui topograf;
 • Releveu geometric și al degradărilor;
 • Expertiză tehnică de rezistență;
 • Expertiză privind starea de conservare a componenetelor artistice:
  decorația pictată în frescă;
 • Documentație tehnică de proiectare privind scopul intervenției
  solicitate în certificatul de urbanism;
 • Realizarea unui proiect de conservare și punere în valoare a picturii murale
  interioare.
 • Cu acordul D.J.C. Sibiu și pe baza unui contract de asistență arheologică, se vor
  demara investigațiile necesare stabilirii surselor de umiditate și a degradărilor mecanice, respectiv ale dezechilibrului structural ale construcției, simultan cu realizarea unui sistem provizoriu de evacuare a apelor meteorice din incintă.
 • Studii de cercetare asupra picturii și Proiect de conservare-restaurare a picturii (Lemn, frescă)

CUM PUTEŢI SPRIJINI!!!

PUTEŢI FACE DONAŢII ÎN CONTUL DE MAI JOS, DESCHIS LA BCR-Sucursala Agnita:

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ŢICHINDEAL

RO87RNCB0228094436370001 (cont în lei)

RO60RNCB0228094436370002 (cont în euro)

CU MENŢIUNEA: DONAŢIE REALIZARE DOCUMENTAŢIE LUCRĂRI BISERICĂ

CONTACT:

Pr. Andrei Iancu

Tel: 0751337979

Bogdan Mihuleţ

Tel: 0747971744

Loading

Please follow and like us:

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele Postări