Sfântul Mucenic și Arhidiacon Laurențiu sărbătorit prin rugăciune la Sibiu

Arhiepiscopia Sibiului IPS Laurențiu


În ziua de cinstire a Sfântului Mucenic și Arhidiacon Laurențiu, preoți și credincioși din Arhiepiscopia Sibiului s-au rugat împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la biserica ce poartă hramul sfântului situată în Cartierul Arhitecților din proximitatea Sibiului.

Ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic și Arhidiacon Laurențiu, este cu atât mai importantă cu cât acesta este sfântul ocrotitor al întâistătătorului Mitropoliei Ardealului. Astfel ziua a fost marcată prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești și apoi a slujbei de Te-Deum.

Sub protia Înaltpreasfinției Sale a slujit un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, consilieri eparhiali, protopopi și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. În jurul altarului mobil de vară s-a strâns un frumos număr de monahi, monahii și credincioșii care s-au rugat împreună cu arhipăstorul lor și la final i-au transmis ierarhului urările de sănătate, păstorire îndelungată și spor duhovnicesc în lucrarea misionară încredințată în Mitropolia Ardealului.

În cuvântul de învățătură  Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a vorbit despre viața, martiriul și lucrarea filantropică a Sfântului Mucenic și Arhidiacon Laurențiu evidențiind însemnătatea exemplului Sfântului ocrotitor în lucrarea misionar pastorală și filantropică a Înaltpreasfinției Sale.

„A trăit în secolul al III-lea. A fost martirizat în anul 258. El este unul dintre martirii cinstiți în toată Biserica. A fost diaconul Papei Sixt, care și el a fost martir, în vremea aceea apărând în șirul împăraților prigonitori împăratul Valerian, care mai presus decât ceilalți […] a dat un decret prin care toți cei care erau socotiți sau se declarau creștini sau slujitori ai lui Hristos au fost martirizați. L-a omorât pe Papa Sixt, dar ucenicul lui a venit înainte să ceară sfat și Papa i-a spus: «Du-te și ia tot ce are biserica din Roma și împarte săracilor». S-a dus și toate bunurile le-a dat celor săraci. Au aflat că el este cel care deține tezaurul, l-au prins, l-au supus la chinuri și l-a obligat să dea înapoi acest tezaur. El le-a cerut îngăduință de trei zile  zicând:« În trei zile, vă aduc tot tezaurul acesta înapoi vouă.» și după trei zile a venit cu toți săracii din Roma și a zis: «Aceștia sunt tezaurul de seamă al Bisericii». Cunoscând toate lucrurile acestea și mai ales primind numele acesta,( Laurențiu) după o schimbare în viața Noastră, totdeauna m-am gândit și mi-am asumat această sarcină pe care o avem noi de a-L mărturisi pe Hristos cu prețul vieții, de a lăsa slujitori în urmă pentru ca ei, atunci când Noi nu vom mai fi să ne pomenească şi să lăsăm în urma noastră bisericii, construcții și lucrări care să-i primească pe toți cei care constituie tezaurul Sfânt al bisericii lui Hristos. Toți, fiecare în parte, fiecare suflet creștinesc este un tezaur în fața lui Dumnezeu, este un bun, este o binecuvântare a lui Dumnezeu. Nu noi avem vreun merit. Ce Dumnezeu ne dă în milostivirea Sa, ne cuprinde în dragostea Sa cea nemărginită și apoi are grijă de fiecare dintre noi.”  a spus ierarhul.

La finalul slujbei de Te Deum, preotul Ioan Ciprian Cândea, consilierul administrativ-bisericesc, a adresat cuvintele de mulțumire și de felicitare din partea tuturor celor prezenți, subliniind implicarea duhovnicească și statornică a IPS Mitropolit Laurențiu în toate lucrările pastorale, misionare și sociale din Arhiepiscopia Sibiului oferind ierarhului în semn de preţuire din partea Eparhiei un buchet de flori.

Părintele Mitropolit le-a mulțumit tuturor pentru prezența la acest moment festiv și duhovnicesc, preoților parohi Iosif Toma și Emil Oancea pentru grija purtată acestei sărbători a întregii eparhii și i-a îndemnat pe toți să slujească Biserica lui Hristos în continuare cu același devotament și cu multă credință.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit la finalul slujbei „Crucea Șaguniană” pentru mireni doamnei Dr.Rodica Leporda pentru ajutorul neîntrerupt în activitățile filantropice, preotului Tiberius Macrea ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” și doamnei preotese Patricia Maria Sîrbu ordinul „Anastasia Șaguna”.

La final, cei prezenți i-au oferit flori IPS Mitropolit Laurențiu, împreună cu urările specifice unui astfel de moment aniversar.

Articol preluat de pe site-ul: http://mitropolia-ardealului.ro/

Loading

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele Postări