Tabără gratuită pentru 25 de tineri merituoşi din Protopopiatul Agnita

Tabară tineri merituoşi Protopopiatul Agnita

Follow by Email
Facebook0
WhatsApp


25 de elevi din parohiile Protopopiatului Agnita, selecționați pe baza rezultatelor deosebite obținute în procesul de învățământ din perioada anului şcolar 2022-2023, au participat gratuit la Tabăra ,,Ortodoxia pentru tinerii de pe Valea Hârtibaciului”, ediţia I.

Tabăra s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului în perioada 20 -22 august 2023 și a fost organizată de Protopopiatul Agnita în parohia Marpod, cu vizite în parohiile din jur.

Programul Taberei ,,Ortodoxia pentru tinerii de pe Valea Hârtibaciului“

Programul taberei a debutat pe 20 august 2023, duminică după-masă la biserica ,,Sf Nicolae“ din Marpod, unde tinerii au fost întâmpinaţi cu un scurt cuvânt din partea pr. protopop Andrei Iancu şi pr. Marian Păvălaşcu – parohul bisericii, după care li s-au împărţit kit-urile de participare. Tot în prima zi au avut loc diverse jocuri interactive, iar la final a fost urmărit un film educativ şi au fost purtate discuţii pe diverse subiecte din acesta.

 A doua zi au fost vizitate Mănăstirea ,,Naşterea Maicii Domnului” din Nocrich, biserica ortodoxă din Nocrich şi biserica evanghelică din aceeaşi localitate. Tot în cadrul aceleiaşi zile au fost derulate, următoarele ateliere: atelierul de ceramică, atelierul gastronomic, atelierul de cusut pe etamină, atelierul de comunicare, atelierul de pictat icoane pe sticlă. Cea de a doua zi a fost încheiată de cântece folk pe acorduri de chitară şi foc de tabără.

A treia zi a debutat cu Sf. Liturghie, săvârşită la biserica ,,Sf. Nicolae” din Marpod, unde tinerii s-au împărtăşit. După întâlnirea din biserică, a urmat plimbare cu mocăniţa de la Hosman la Cornăţel şi retur. Tabăra a fost încheiată cu momente festive prin servirea tortului şi primirea diplomelor de participare.

Ce spun organizatorii

,,Suntem recunoscători lui Dumnezeu şi celor care au sprijinit proiectul pentru oportunitatea participării în acest cadru minunat și suntem siguri că experienţele din această tabără au definit mai bine orizontul vieţii duhovniceşti, dar şi modul în care Dumnezeu poate lucra şi-şi poate arăta iubirea faţă de tineri prin Biserică şi prin credincioşii ei, în frunte cu preoţiii lor. Pe parcursul celor 3 zile atât participanţii la tabără, cât şi cei implicaţi în diverse acţiuni ale acesteia şi-au dat seama de faptul că nimic nu se poate face fără sacrificiu. Investim, aşadar, în tineri pentru că Dumnezeu îi iubeşte, Biserica îi iubeşte şi doreşte să le arate cât de frumoasă poate fi viaţa sau o societate, dacă îl au pe Dumnezeu în centrul lor. Faptul că animatorii şi organizatorii acestei tabere au fost preoţii şi dnele preotese, dar şi alte persoane binevoitoare, nu poate fi decât un lucru îmbucurător. Le mulţumim părinţilor pentru încredere şi le dorim mult succes tuturor tinerilor în următorul an şcolar”! Au transmis reprezentanţii.

Păreri ale tinerilor despre tabără

Mi-a plăcut foarte mult în această tabără. Toate activităţile de până acum mi-au plăcut. Mai ales cea de pictură pe sticlă pentru că mă relaxează.

– Daria Tuto, Coveş-

Mi-a plăcut tot. Aş vrea să mai vin. Mi-a plăcut că am început cu rugăciune pentru că toate se fac cu ajutorul lui Dumnezeu.

-Mărin Mihai Laurenţiu, Ighişul Vechi-

Pentru mine a fost o experienţă foarte plăcută pentru că am cunoscut persoane noi, am participat la diverse ateliere. Mi-au plăcut slujbele pentru că mă liniştesc şi îmi place să le ascult.

-Beleiu Dragoş, Agnita

Scopul şi obiectivele taberei

Tabăra a avut ca scop dezvoltarea duhovnicească a tinerilor prin prezentarea unor lecții vii de spiritualitate în cadrul frumoasei biserici ,,Sf. Nicolae” din Marpod (Sf. Liturghie, spovedanie, împărtăşire cu Trupul şi Sângele M. Hristos, cântarea în strană), dar și culturalizarea acestora prin prezentarea unor locuri pline de istorie și cultură românească, dar și prin activități interactive, precum drumeții și explorarea împrejurimilor sau însuşirea de deprinderi practice, prin participarea la cele 5 ateliere, organizate în cea de a doua zi de tabără.

Tabăra de vară „Ortodoxia pentru tinerii de pe Valea Hârtibaciului” a fost cu totul o experiență nouă, un prilej de relaxare, socializare, cunoaştere duhovnicească, distracție, responsabilitate, creare a unor relații interpersonale prin activități religioase, drumeţii, ateliere, jocuri de echipă, dar și culturale, prin vizitarea unor edificii și monumente istorice de pe meleagurile văii hârtibăcene.

Cine sunt tinerii participanţi

La această tabără au participat copii cu situaţii scolare bune şi foarte bune pe parcursul anului trecut şcolar, cărora li s-a dorit o mică răsplată prin organizarea taberei. Parte dintre ei au fost acceptaţi şi pentru că provin din familii monoparentale sau au situaţii financiare precare şi care s-au numărat printre elitele şcolilor unde ei îşi desfăşoară activitatea de învăţare.

Nominalizarea celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea taberei

Protopopiatul Agnita, adresează mulţumiri către preoţii şi colaboratorii din cadrul taberei: pr. Marian Păvălaşcu şi dna preoteasă Magdalena de la parohia Marpod, pr. Florin Ţânţ de la parohia Agnita II, pr. Rareş Duşescu şi dna preoteasă Iuliana de la parohia Agnita III, pr. Mihail Avram şi dna preoteasă Adriana de la parohia Nocrich, pr. Ionuţ Călin de la parohia Alţâna şi pr. Daniel Crişcă de la parohia Ighişul  Vechi, dnei preotese Andra Iancu de la parohia Coveş pentru organizare, logistică, animaţie sau ţinerea unor ateliere; primăriilor Marpod şi Nocrich pentru transportul tinerilor în zonă; dnelor Iulia Szekely, Marinela Cernea, Podariu Cornelia pentru susţinerea atelierelor care au avut loc; dlui Mihai Blotor şi Asociaţiei ,,Prietenii Mocăniţei”, Centrului de ceramică Nocrich, maicilor de la Mănăstirea Nocrich, dlui Andrei Opriş şi prietenilor săi pentru acompaniamentul la chitară. De asemenea, Protopopiatul Agnita este recunoscător tuturor sponsorilor care s-au implicat financiar sau fizic pentru desfăşurarea taberei.

Autor,

pr. prot. Andrei Iancu

Loading

Please follow and like us:

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.

Doamne ajuta! 👋
Ne bucurăm să vă cunoaștem
!

Doriți să primiți cele mai recente știri din Protopopiatul Agnita? Abonați-vă mai jos și vă vom trimite cele mai noi blog post-uri . Vă puteți dezabona oricând.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele Postări